කව්රුත් දන්නා කෝමාරිකා වල නොදන්නා ගුණ...
කෝමාරිකා කියන්නේ අපිට අලුත් දෙයක් නෙමේ. කෝමාරිකා වල විටමින් A, E, C හා B අඩංගු වන අතර අධික ප්රෝටීන් ප්රමාණයක්ද අඩංගු වෙනවා. වර්ෂාව අඩු කාල වලදී වතුර ගබඩා කරලා තියා ගන්න කෝමාරිකා ශාකයට හැකියාවක් තියනවා. ඒක හින්දාම ගොඩක් උෂ්ණ ප්රදේශ වල තමයි කෝමාරිකා හොඳින් හැදෙන්නේ. අපි හැමෝම දන්නවනේ කෝමාරිකා වල health benefits & beauty benefits ගොඩක් තියනවා කියලා. අපි බලමු කෝමාරිකා වලින් අපිට ගන්න පුළුවන් ප්රයෝජන මොනවද කියලා.
- පිළිස්සුම් තුවාල සුව කිරීම (Accelerate the healing of burns)
ආයුර්වේදයට අනුව, පිළිස්සුම් තුවාල හොඳ කරන්න ඉතා පුරාණ කාලයේ ඉදන් කෝමාරිකා භාවිතා කරලා තියනවා. අනෙකුත් පිළිස්සුම් තුවාල වගේම අව් රශ්මිය නිසා සමේ ඇති වන පිළිස්සුම් තුවාල හොඳ කරන්නත් කෝමාරිකා ඉතාමත් හොඳ බෙහෙතක්.
- දත් ආශ්රිත රෝග සුව කිරීම (Reduce dental problems)
කෝමාරිකා යුෂ වලින් කට සේදීම මඟින් දත් දිරා යෑම හා දත් ආශ්රිතව ඇති වන අනෙකුත් රෝග සුව කර ගැනීමේ හැකියාවක් පවතිනවා.
- ලේ වල ඇති සීනි ප්රමාණය අඩු කිරීම (Lower blood sugar level)
දියවැඩියාවට ප්රතිකර්මයක් විදිහටත් කෝමාරිකා භාවිතා කරන්න පුළුවන්. කෝමාරිකා වලට පුළුවන් ලේ වල තියන සීනි ප්රමාණය පාලනය කරන්න. දිනකට කෝමාරිකා යුෂ තේ හැඳි 02ක් පානය කිරීම තුලින් ලේ වල සීනි මට්ටම පාලනය කර ගන්න පුළුවන් වෙනවා.
- Amino acid වලින් පිරිපුන් වීම
ශරීරයට අවශ්ය ප්රෝටීන් නිෂ්පාදනය කිරීමට ඇමයිනෝ ඇසිඩ් ඉතා වැදගත් වෙනවා. ශරීරයට ඇමයිනෝ ඇසිඩ් වර්ග 22ක් අවශ්ය වන අතර එයින් 8ක් අනිවාර්යෙන්ම අවශ්ය වෙනවා. කෝමාරිකා වල ඇමයිනෝ ඇසිඩ් 18ත් 20ත් අතර ප්රමාණයක් අඩංගු වන අතර අනිවාර්යෙන්ම අවශ්ය වන ඇසිඩ් වර්ග 8ත් අඩංගු වෙනවා.
- ආහාර දිරවීමට උදව් වීම (Helps with digestion)
අහාර දිරවීම අඩු වීම රෝග රැසකට හේතු වෙනවා. ශරීරයේ නිරෝගී බව රැක ගන්න හොඳින් අහාර දිරවීම ඉතා වැදගත්. කෝමාරිකා ආහාර දිරවීම විදිමත් කරන අතර මලබද්දය අඩු කිරීමටත් හේතු වෙනවා.
- සම පැහැපත් කිරීම
කෝමාරිකා ඕනෑම skin type එකක අලේප කරන්න පුළුවන්. සමේ තෙතමනය රැක ගන්න කෝමාරිකා තරම් උදව් වෙන වෙනත් දෙයක් නැති තරම්. උදාසීන සම ප්රාණවත් කරන්නත් කෝමාරිකා වලට හැකියාවක් තියනවා. ඒ වගේම කෝමාරිකා වල අඩංගු වන සමහර රසායන මඟින් සමේ මෙලනින් වර්ණකය පැතිරී යෑම පාලනය කරනවා. එමගින් ශරීරයේ කළු පැහැති බව අඩු කරලා දීප්තිමත් සමක් ලබා දෙනවා.
- ප්රනීත පානයක් ලෙස භාවිතා කිරීම
අමුත්තන් වෙත පිළිගැන්විය හැකි ප්රනීත පානයක් මෙන්ම ඹෟෂධීය ගුණයෙන් යුක්ත පානයක් මෙමගින් සකසා ගත හැකිය. සාදාගන්නා ආකාරය- හොදින් වැඩුණු කෝමාරිකා පිත්තක් ගෙන ඵහි යුෂ භාඡනයකට සූරා ගන්න.ඵම කෝමාරිකා ඡෙලි කොටස මෙන් හත් ගුණයක් ඡලය ඵක්කර ගන්න.අවශ්ය පමණට සීනි මිශ්රකර ගන්න.මෙම ද්රාවණය සෙල්සියස් අංශක 70 ක පමණ උෂ්ණත්වයකට රත්කර ගන්න.මෙම ද්රාවණය වෙනම භාඡනයකට පෙරා ගන්න.මෙය නිතර වීදුරැ භාගයක් පමණ පානය කළ හැකිය.